Kombinált harangjáték

Kombinált harangjáték
Az elektronikus harangjáték legfontosabb jellemzője, hogy egyedülálló minőségben és hangterjedelemben állítja elő a legtöbb harangfajta hangzásvilágát. A berendezés talán legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan, precíziósan hangolt, több oktávot átfogó haranghangsort szintetizál, amely rendkívüli méretű polifonikus harangjáték készítéséhez is elegendő, hibátlan zenei összhangzatban. Az elektronikus harangjáték alapelveit, a haraghang szintetizálás alkalmazott módszereit cégünk kutató-fejlesztő tevékenységében határozta meg a Budapesti Műszaki Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Digitális Jelfeldolgozás Laboratóriummal együttműködve.

A haranghangok szintetizálásának eredményei lehetőséget teremtettek egy kombinált bronzharangos és szintetizált haranghangos harangjáték létrehozására.

A bronzharangos harangjátékok hagyományos ütőszerkezet sebessége azonban lassúnak bizonyult nagy sebességű virtuóz MIDI népzenei, és MIDI rockzenei átiratok lejátszásánál.

Az új fejlesztésű ütőszerkezeteink rendkívül nagy sebességűek (50-100 leütés /sec), ugyanakkor a dinamikus ütőerő szabályozó rendszer pedig az alig hallható leütéstől a torzítási határig terjedő hangerő szabályozást is lehetővé teszi.

Ezek az ütőszerkezetek speciális elektrodinamikus elemek, amelyekben csak egy (1) darab mozgó alkatrész található.

A nagy sebességű valódi bronzharangokból felépített harangjáték zenei terjedelme a haranghang szintetizátorral kiegészítve - mind az alsó, mind a felső hangok tartományában egy-egy oktávval megnyújtható.

A haranghang szintézer kiváló minőségű, hangzása megkülönböztethetetlen a valódi haranghangoktól.

A két rendszer kombinálásával kiterjedt lehetőség nyílt eddig nehezen működő zenei átiratok szerkesztésére.

A kombinált harangjáték vezérlőrendszere lehetővé teszi a korlátlan polifóniát, a legnagyobb sebességű népzenei, klasszikus és rockzenék harangjáték adaptációját.


A vezérlő számítógép zenei fájlszerkezetébe (áttekinthető grafikai kezelőfelületen) nagy számú és nagy terjedelmű MIDI formátumú zenedarab feltölthető és szerkeszthető.

A feltöltött nóták tetszőleges csoportosításban naptár és óra szerint másodperces bontásban lejátszhatók.

A vezérlőrendszer MIDI formátumú bemenetére klaviatúra csatlakoztatható, amely direkt játékra alkalmas, és a lejátszott dallamok tárolhatók.


Talán legnagyobb hozadéka harangjáték rendszerünknek, hogy az internetes hálózatban fellelhető szabad, vagy jogdíjas zenei alkotások MIDI formátumban letölthetők, és egyszerű szerkesztési műveletekkel a harangjátékunkra adaptálhatók. Cégünk jelenleg több száz klasszikus, egyházi, és könnyűzenei feldolgozásokkal rendelkezik, de ezek darabszáma korlátlanul bővíthető.


A vezérlőrendszerbe épített harangszintézer, valamint a jó minőségű általános zenei szintézerek lehetővé tették a feltöltött MIDI fájlok eredeti lejátszását úgy, hogy a tetszőlegesen kiválasztott szóló, vagy kísérő hangszer, hangszerek szólaljanak meg a harangjátékon, de a zenedarab többi trackje változatlanul átjöjjön a rendszeren.

Ez a műszaki megoldás egyedül álló, a zenedarabok átszabása, áthangszerelése beláthatatlan lehetőséget nyújt zeneileg képzetlen embereknek is zenei fantáziájuk szárnyalásához. A vezérlőrendszer egyszerűen beetethető letöltött és átszerkesztett közismert zenékkel, vagy a saját zeneszerkesztőn komponált MIDI fájlformátumú zenei darabokkal.


A vezérlőrendszer internetes csatlakozása lehetővé teszi a rendszer távirányítását, új dallamok feltöltését, a szerkesztői jog birtokába lépő felhasználó szabad zene és fájlszerkesztői tevékenységének gyakorlását.

A vezérlőrendszer szabadon programozható működését, a zenedarabok lejátszásának precíz dátum és időalapját saját fejlesztésű GPS időszinkron rendszerünkre építettük.


Referencia: Bukarest, Nemzeti tér.


Toronyzene


A toronyzene termékünk a MIDI harangjáték vezérlő berendezésünk egyik speciális változata.

A toronyzene berendezés központi eleme a DCF szinkron vezérlőóra, és a vele közös áramköri házba épített, RS232 soros vonalon vezérelt, MIDI lejátszórendszer.

A MIDI lejátszórendszer hangfrekvenciás .mid, .waw, .mp3 fájlok tárolására is alkalmas, így a toronyzene alkalmazásokban kiváló minőségű zenei felvételeket tárolunk, és a DCF szinkron vezérlőórával másodperces időfelbontásban programozottan bármikor lejátszhatunk.

A MIDI lejátszó kimenetének hangfrekvenciás erősítésével nagyon jó minőségű, és nagy teljesítményű elektronikus harangjátékot, vagy művészi zenei felvételeket toronyzene üzemmódban templomtornyokból , vagy pl. tűztornyokból  sugározunk a hallgatóságnak.

Igen sikeres termék, Romániában és itthon is utcai órákban, templomtornyokban és egyéb középületekben toronyórákkal, utcai órákkal és homlokzati órákkal kombinálva, zenélő órákat  gyártunk és telepítünk.

Átlagosan 100 -150 darab perces hosszúságú dallamokat tárolunk, amelyek lehetnek jó minőségű harangjátékok, vagy eredeti klasszikus dallamok is.

Tipikus alkalmazás a templomtornyokból sugárzott, harangjátékra hangszerelt egyházi dallamok  előadása a toronyzene berendezésen.

Adatlapok

Képgaléria