Lengőszerkezetek:

Lengőszerkezetek:
Tipikus alulütős, ejtős lengőszerkezet.


Képgaléria


Felülütős, ún. repülő lengőszerkezet

Felülütős, ún. repülő  lengőszerkezet
Felülütős, műemlék lengőszerkezet rekonstrukciója, javítása.

A felülütős lengőszerkezetek, közismerten ún. repülő lengőszerkezetek a nyugat-európai gyártóknál nagyon elterjedtek. Az alapelve szerint kettős - egymásba ágyazott fizikai inga, amelyben a harang lengésidő és a hangolt nyelvlengésidő  szinkronizálódása után jön létre a harmonikus harangozás. A szinkronizációt a lengőszerkezet lengésideje és fázisa hozza létre a harangnyelv lengésidejére és fázisára. Ez a konstrukció kíméletesebb mechanikai igénybevételt eredményezhet a harangokra, ugyanakkor nagyobb mechanikai terhelést jelent a templomtornyokra és a harangállványokra. Hátránya viszont, hogy lényegesen nagyobb műszaki és elméleti  felkészültséggel  lehet csak gyártani és üzemben tartani, tartósan működtetni.

Érdekesség, hogy a szinkronizált harangnyelvű harangozást vegyes mechanikai kialakítású lengőszerkezet típusoknál is lehet jó eredményekkel alkalmazni, amelyekben lényegesen kisebb lesz a mechanikai terhelés a harangokra és a harangállványokra is. Magyarországon elterjedtebbek a kiemelt súlypontú ún. ejtős, alulütős lengőszerkezetek, amelyek harangnyelv és lengőszerkezet minőségi igénye lényegesen kisebb, mint a repülő lengőszerkezeteké.

Cégünk minden lengőszerkezet és harangnyelvtípus gyártásával is foglalkozik.  Az alulütős, ejtős lengőszerkezetek gyártási költsége  lényegesen alacsonyabb a felülütős harangok lengőszerkezeteinek költségeinél.